Bonus facturi gaz si energie in Italia

0
Bonus facturi gaz si energie in Italia

Bonus facturi gaz si energie in Italia

Bonus facturi gaz si energie in Italia

Nou decret în Italia: Bonus facturi gaz si energie in Italia a fost prelungit. Iată ce trebuie sa faci ca sa îl obții.

 

Guvernul din Italia a aprobat un nou proiect de decret de lege prin care se reînnoiesc unele bonusuri pentru perioada iulie-septembrie 2023 și se anulează altele. Consiliul de Miniștri a aprobat reînnoirea bonusului social, a TVA-ului de 5% la gaz, în timp ce a eliminat celelalte măsuri în vigoare până la 30 iunie, în special creditele fiscale pentru companii. Nici o mențiune, pe de altă parte, despre bonusul pentru încălzire care ar trebui să înceapă în octombrie.

Cum se poate aplica pentru bonusul de electricitate și gaz

Bonusul social pentru facturile de electricitate și gaz este reînnoit de la 1 iulie până la 30 septembrie 2023. Îl vor primi familiile care au un Isee mai mic de 15.000 de euro. Pragul este mai mare pentru familiile cu cel puțin patru copii: 30.000 de euro. Pentru aceste din urmă familii, în plus, bonusul a fost deja reînnoit până la 31 decembrie 2023.

Reducerea aplicată cu ajutorul bonusului social este stabilită de Arera, iar în ultimele luni a variat între aproximativ 40 și 65 de euro pe lună, în funcție de Isee și de numărul de persoane din familie, în ceea ce privește energia electrică.

În cazul gazului, operațiunea este aceeași, dar reducerea plății depinde de tipul de utilizare, de Isee și de banda climatică. În ultimele luni, reducerile au variat între 10 și 45 de euro pe lună, potrivit publicației Fanpage.

Pentru a beneficia de acest ajutor, nu este nevoie să depuneți o cerere: pentru cei care își prezintă DSU la INPS și au un Isee în limita pragului, reducerea este implementată direct în factură. În schimb, trebuie să solicitați acordarea bonusului pentru persoane cu dizabilități fizice, de asemenea reînnoit cu trei luni. Acesta se adresează celor care suferă de o boală gravă care necesită utilizarea unor aparate medicale cu un consum ridicat de energie electrică pentru a rămâne în viață: pentru a-l obține, trebuie depusă cererea la primărie, împreună cu un certificat de la Asl privind utilizarea acestor aparate.

Ce se întâmplă cu facturile de gaz: TVA de 5% și zero taxe de sistem

Noul decret a confirmat, de asemenea, reducerea prețului la gaze în alte două moduri. Taxele de sistem din factură vor fi în continuare zero (dar numai pentru gaz, în timp ce pentru electricitate vor reveni la zero, așa cum stabilise deja ultimul decret pe această temă de la sfârșitul lunii martie). În plus, TVA la gaz va fi în continuare redusă la 5%, așa cum s-a întâmplat în ultimele luni.

Stoparea creditelor fiscale pentru companii

Dintre bonusuri, principala măsură care nu este reînnoită este reprezentată de creditele fiscale pentru companii. Din aprilie până în iunie, acestea au fost reduse față de perioada anterioară: la electricitate erau de 20% pentru companiile energointensive și de 10% pentru toate celelalte, în timp ce la gaze reducerea deductibilă fiscal era de 20% pentru companiile energointensive și ne-intensive, dar numai pentru gazele care nu sunt folosite în scopuri termoelectrice.

Creditele deja acumulate pot fi utilizate până la 31 decembrie 2023, dar în lunile următoare nu va mai fi posibilă o reducere fiscală ca formă de rambursare parțială a facturilor de electricitate și gaz pentru întreprinderi.

În plus, decretul nu a menționat bonusul pentru încălzire care fusese anunțat la sfârșitul lunii martie. Un miliard de euro a fost deja alocat pentru această măsură, dar se așteaptă un decret din partea ministerelor Mediului și Economiei pentru a afla detaliile: cine îl va primi, când și cum va fi calculat, mai scrie sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *